maanantai 24. toukokuuta 2010

Siskon polttaripiirakkaa

    

      Viime aikoina on blogin päivittäminen ollut vähän hidasta. Olin kirjoittanut valmiiksi niin paljon postauksia, ettei pitkään aikaan ole tarvinnut kirjoitella uusia tekstejä enkä jostain syystä ole leiponutkaan yhtä paljon kuin aiemmin kevään aikana. Runsas viikko sitten sain taas syyn leipoa, kun siskoni kaverit järjestivät hänelle jälkeispolttarit. Teemana oli Kuuba, koska siskoni meni salaa Kuubassa naimisiin. Polttareihin järjestettiin brunssi, jonne minua pyydettiin leipomaan jotain. Halusin tietysti leipomuksenikin noudattavan teemaa, mutta kuubalaisen leivoksen tai kakun keksiminen oli todella vaikeaa. Olen käynyt itsekin Kuubassa, mikä ehkä jopa vaikeutti kuubalaisen kakun keksimistä. Kuubassa oli ihanaa, mutta makuelämyksiä Kuuban matkalta on turha toivoa. Joka päivä syötiin ranskalaisia, sitkeää lihaa ja kristityt ja maurit-nimistä riisipapuseosta, jossa valkoiset riisit ovat valkoihoisia ja mustat pavut maureja. Mietin, että tietysti voin soveltaa ja tehdä jotain, missä olisi Kuubassa kasvavia eksoottisia hedelmiä. Sitten keksin tehdä siskoni lempipiirakkaa eli sitruunamarenkipaita, johon hän rakastui ollessaan vaihdossa Chilessä. Ja Chilehän on melkein Kuuban vieressä, ainakin Suomesta päin katsottuna..
      Tämä on todella hyvä sitruunamarenkipain ohje. Täyte on täydellisen kirpeää ja marenki tuo sille ihanan makean vastapainon. Toisaalta marenki oli ehkä hieman liiankin makea, joten ensi kerralla laitan hieman vähemmän sokeria. Tein piirakan 26 senttimetrin piirakkavuokaani, joten kerroin kaikki ainekset puolitoistakertaisina ja koska halusin piirakasta muhkean tuplasin marengin ainekset. Tässä ohje on nyt alkuperäisessä muodossaan eli liialla sokerilla ja 20 senttimetrin vuokaan mitoitettu.



Pohja:

175 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
75 g hieman pehmennyttä voita
2 keltuaista
1 rkl kylmää vettä
40 g sokeria

Siivilöi jauhot ja suola ja tee jauhoihin keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan voi, keltuaiset, vesi ja sokeri. Sekoita ainekset karkeaksi seokseksi ja sekoita seos jauhoihin sormin. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Anna taikinan levätä viileässä noin puoli tuntia. Esipaista pohjaa noin 20 min 200 asteessa.

Täyte:

25 g maissitärkkelystä
100 g sokeria
1,5 dl vettä
1 dl sitruunanmehua eli noin kahden sitruunan mehu
25 g voita
2 munankeltuaista

Sekoita maissitärkkelys ja sokeri kattilassa. Lisää vesi ja sitruunanmehu. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte on seonnut paksuksi ja tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä, lisää voi ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa keltuaiset. Lisää keltuaisten joukkoon 2 rkl täytettä ja kaada seos takaisin kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes täyte on saonnut lisää. Kaada seos pohjan päälle ja paista piirakkaa 15 min 200 asteessa.

Marenki:

3 valkuaista
175 g sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon 1rkl sokeria vatkaten ja kääntele loput sokerista sekaan. Levitä tai pursota vaahto kauttaaltaan piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 10 min 200 asteessa, kunnes marenki on ruskistunut.

1 kommentti: