maanantai 19. huhtikuuta 2010

Aamiaissämpylöitä

 

   Itse tehdyt sämpylät ovat herkullinen aamiainen lauantaiaamuna. Nämä on todella helppo tehdä. Sämpylöiden kohoaminen vain kestää aina liian kauan kun haluaisi ne heti eikä kohta.. Kohotan aina taikinat puolilleen kuumalla vedellä täytetyssä keittiön lavuaarissa. Kun kulhon laittaa veteen ja päälle vielä puhtaan keittiöpyyhkeen, ei kohotus koettele kärsivällisyyttä kovin pahasti. Lisäksi vatkaimen taikinakoukut helpottavat väsyneen leipurin urakkaa.
      Tämä ohje on todella yksinkertainen ja sämpylät ovat terveellisiä kun niihin ei tule ollenkaan vehnäjauhoja. Minusta Pirkan kolmen viljan sämpyläjauhot ovat tosi hyviä sämpylöiden tekoon. Niissä on valmiiksi kauraa, ruista ja vehnää, jolloin sämpylöihin tulee makua ja kuitua ilman, että tarvitsee yhdistellä kauheasti erilaisia jauhoja ja hakea oikeaa koostumusta. Ohjeesta tulee kymmenisen iso sämpylää.

5-7 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
2-3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl öljyä

Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Tee jauhojen keskelle kolo, johon kaadat öljyn ja veden. Sekoita jauhoja pikkuhiljaa nesteeseen. Vaivaa taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Kohota taikina ensin taikinana ja sitten vielä sämpylöinä. Paista 200 asteisessa uunissa noin vartti, kunnes sämpylän pohja on hieman ruskettunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti