maanantai 19. heinäkuuta 2010

Raparperikaurapaistosta ja vanhan ajan vaniljakastiketta      Olen pitänyt huomaamattani pientä blogitaukoa. Opiskelijan kesä on täynnä työntekoa, joten aikaa leipomiselle ei aina riitä aikaa. Toinen syy tähän leipomistaukoon on se, että sähkövatkaimeni hajosi! Sen moottori toimii täydellisesti, mutta tehdessäni kaverini pikkuveljen rippijuhliin kakkua, vatkaimen metallinen vatkainosa katkesi.. En olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että metallinen vatkain voi katketa keskeltä vatketessani kermaa! Noh, nyt pääsin taas leipomaan, eikä tähän tarvittu vatkainta:)
     Raparperien aika alkaa pikkuhiljaa olla ohi, joten halusin herkutella raparperilla, kun vielä voi. Halusin kokeilla vaihteeksi jotain uutta, joten kokeilin tehdä kauraomenapaistosta raparperilla. Raparperi tehostaa kalsiumin imeytymistä, joten sen kanssa kannattaa aina syödä myös maitotuotteita. Mikäs siis sopisi sen paremmin kuin kunnon vanhanaikainen itsetehty vaniljakastike:)
      Kauraomenapaistoksen ohjeen löysin Elovenan nettisivuilta. Paistos maistui ihanalta vaniljakastikkeen kanssa, mutta se ei eronnut paljoakaan omenaisesta paistoksesta. Luulen, että ensi kerrallla korvaan osan sokerista tummalla siirapilla ja jätän kanelin pois tai vaihdan sen johonkin toiseen mausteeseen, esim. kardemummaan.
      Kun olin pieni, siskoni leipoi usein. Muistan erään kerran, kun hän teki kauraomenapaistosta ja vaniljakastiketta. Hän otti ohjeen vanhempiemme Kodin uusi keittokirja-kirjasta. Se ei todellakaan ole enää uusi vaan se on painettu vuonna 1969 ja luulen, että he ovat saaneet tai ostaneet sen ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Sitä on käytetty viimeisen 40 vuoden aikana hyvin paljon. Nyt halusin käyttää samaa ohjetta kuin siskoni käytti, kun olin pieni. Vaniljakastike maistui juuri niin hyvältä kuin muistin:)

Vaniljakastike

1 kananmuna
1 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 dl kermaa
2 dl maitoa
(vaniljatanko)
1 rkl vaniljasokeria

      Sekoita kaikki aineet vaniljasokeria lukuunottamatta kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen ja anna sakeutua. Kaada maljaan ja anna jäähtyä. Sekoita kastiketta välillä sen jäähtyessä. Mausta vaniljasokerilla kylmänä.

1 kommentti:

  1. Ja olipa hyvä että laitoit tuon ohjeen tänne, sillä sisko on kaivannut sitä monta kertaa. Koittanut useita ohjeita, muttei saanut yhtä hyvää kuin tällä ohjeella. :)

    VastaaPoista