maanantai 17. syyskuuta 2012

Saaristolaisleipää ja juustokakkua

Isäni järjesti lauantaina 60-vuotisjuhlat noin 50 tutulleen. Isäni bravuuri on ranskalainen äyriäiskeitto eli bouillabaisse, jota hän tekee melkein aina kaikkiin järjestämiinsä iltajuhliin. Hän oli suunnitellut, että keiton kanssa tarjottaisiin saaristolaisleipää. Innostuin heti kun näin juhlien ruokalistan, koska olin juuri kokeillut leipoa ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää itse. Ensimmäinen kerta oli oikein onnistunut, joten ajattelin, että voisin tehdä leipiä juhliinkin. Isäni oli jo pyytänyt minua leipomaan kakkuja juhliin, mutta tarjouduin vielä leipomaan leivätkin.

Tein juhliin tällä ohjeella saaristolaisleipää nelinkertaisen taikinan eli yhteensä yhdeksän limppua. Saaristolaisleipien paistaminen vie aika paljon sähköä kun leipiä pitää paistaa kaksi tuntia, mutta kiertoilmauunissa sain kätevästi kahdeksan leipää paistettua kerralla. Kiertoilmauunissa paistoaikakin oli lyhyempi - taisin paistaa leipiä vain runsaan tunnin. Huomasin, että taikina ei välttämättä vaadi noin runsasta hiivamäärää, sillä unohdin ensimmäisen erän tehtyäni, että unohdin tuplata hiivamäärän vaikka tein tuplamäärän taikinaa. Taikina kohosi silti todella nätisti ja jopa vähän vuoan yli.

Juustokakut leivoin tällä ohjeella, jota olen tehnyt jo monta kertaa. Kakkuja tein yhteensä viisi: kolme valkosuklaasta ja kaksi tummasta suklaasta. Kakut onnistuivat hyvin niin kuin leivätkin ja kaikki tykkäsivät :) Tällaisiin juhliin on niin palkitsevaa tehdä kakkuja, kun kaikki menee hyvin ja ihmiset kehuvat. Valitettavasti en muistanut ottaa kuvia leivistä enkä kakuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti