keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Suklaakakkupohja

     Tämän kakkupohjan sovelsin itse ja siitä tulikin todella pehmeä ja juuri sopivan paksu. Tämä ohje on 26cm kakkuvuokaan.

6 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
3 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl pikaespressojauhetta

     Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Sekoita kuivat aineet taikinaan nostelemalla ne varovaisesti nuolijalla. Paista kakku 26cm kakkuvuoassa 175'C n. 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Appelsiinikakun appelsiinitäyte


    

     Appelsiinikakkuun kokeilin ensimmäistä kertaa hyydytettyä täytettä, koska halusin kakkuun paksun kerroksen täytettä. Täytteen saa parhaiten hyydytettyä laittamalla ensin kakkupohjan ensimmäisen kerroksen takaisin irtopohjavuoan pohjalle. Sitten vain kaadetaan täyte vuokaan ja toinen kakkupohjakerros päälle. Näin täyte hyytyy juuri sopivasti kakun väliin pursuilematta ulos.

4 dl kuohukermaa
2-3 tl liivatejauhetta
1 prk (200 g) appelsiinituorejuustoa
1/2 vaniljatanko
1 rkl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon tuorejuusto, vaniljatangon sisältä siemenet ja sokeri. Liuota liivatejauhe tilkkaan kuumaa vettä ja lisää täytteeseen. Hyydytä jääkaapissa.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Ystävänpäivän pancakes-aamianen


  
  Ystävänpäivä on hyvä tekosyy tehdä herkkuaamiainen. Meillä herkuteltiin tänään ihanilla amerikkalaisilla pancakeseilla. Niitä on tosi helppoa ja nopeaa tehdä, eli tämän herkkuaamiaisen eteen ei tarvitse ruveta ponnistelemaan heti aamusta. Itse paistoin ne isolla paistinpannulla, kolme kerrallaan. Taikina on sen verran paksua, että samalla pannulla yhtäaikainen paistaminen onnistuu. Toinen vaihtoehto on paistaa ne perinteisellä lättypannulla.

3-4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1-2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
2 dl kermaviiliä
2 munaa
2 rkl öljyä

      Sekoita kuivat aineet keskenään ja kermaviili, munat ja öljy keskenään. Yhdistä seokset. Paista pieniksi lätyiksi paistinpannulla.

Appelsiinikakkua


  

  Aina välillä äitini tilaa minulta kakkuja tai muita herkkuja erinäisiin kokouksiin tarjottaviksi. Hänen työpaikallaan on myös pullavuorot ja olen usein leiponut äitini puolesta, kun hänellä on ollut pullavuoro.                
      Tällä kertaa äiti tilasi "jotain hyvää" kokousta varten ja keksin tehdä kokonaisen täytekakun. En ollut ennen käyttänyt sokerimassaa kakun kuorrutuksessa enkä hyydyttänyt kakun täytettä. Nyt halusin kokeilla molempia. Siksi keksin tehdä appelsiinikakkua, johon teen appelsiinin poikkileikkauksen päälle koristukseksi ja sisälle appelsiinituorejuustosta paksun hyydytetyn täytteen. Lisäksi tein ensimmäistä kertaa ilman ohjetta sokerikakkupohjan, koska ne usein menevät jollain lailla pieleen, kun teen täysin ohjeen mukaan. Halusin tehdä kakkupohjan täysin tuntumapohjalta, jotta siitä tulisi mahdollisimman kuohkea ja kuitenkin hiukan tiivis. Kakkupohja onnistui tosi hyvin. Siitä tuli juuri sopivan kokoinen ja todella kuohkea.

torstai 11. helmikuuta 2010

Dammsugare


 

  Ennen joulua sain kovan innon kaikenlaisten makeisten tehtailuun. Tarkoitukseni oli tehdä dammsugareita marsipaania rakastavalle äidilleni jouluksi. Ostin jopa punaista marsipaania dammsugareiden jouluisempaan versioon. Päädyin kuitenkin kokeilemaan viittä eri toffeeohjetta ja monenlaisia eri konvehteja, joten aikaa ei riittänyt enää dammsugareille. Marsipaani sai siis jäädä kaappiin odottamaan kiireettömämpiä päiviä. Nyt keksin tehdä niitä äidilleni ystävänpäiväksi, punainen marsipaanihan sopii täydellisesti ystävänpäivään! Ohjeen löysin ruotsalaiselta reseptisivustolta, josta löytyy myös paljon muita hyviä ohjeita. En tiedä, miksi näitä kutsutaan Suomessa, vaikka tuttuja herkkuja ovatkin.
     Näissä oli aika paljon väkräämistä:) Tekemistä olisi helpottanut ja nopeuttanut, jos olisi ollut valmiiksi  kakunjämiä. Niitä ei ollut, joten leivoin erikseen sokerikakkua vain näitä varten. Sen lisäksi, että en käyttänyt perinteistä vihreää marsipaania, vaihdoin punssin kahvilikööriin. Itse en tykkää punssista ja tuntui  hölmöltä ajatukselta ostaa kokonainen pullo punssia muutaman leivoksen takia. Yllätyksekseni pidin näistä itsekin. Kahvilikööri ja tumma suklaa tasoittivat kivasti marsipaanin makeutta.



200 g marsipaania
100 g suklaata (tummaa)

Täyte:
75 g voita
125 g sokerikakkua, yms.
3rkl sokeria
1rkl tomusokeria
1 tl kaakaota
2 rkl punssia (tai kahvilikööriä)

Sekoita pehmeä voi, murennettu kakku, punssi, sokerit ja kaakao kulhossa tasaiseksi massaksi.
Muotoile pötköksi ja kuorruta marsipaanilla. Leikkaa paloiksi ja dippaa palojen päät sulaan suklaaseen. Jähmetä leivinpaperilla ja säilytä jääkaapissa.

tiistai 9. helmikuuta 2010

Bageleita!

  


      Aina välillä törmään ohjeisiin, joita haluan ehdottomasti kokeilla. Ajan myötä usein kuitenkin unohdan, mitä kaikkea haluan kokeilla ja päädyn taas leipomaan oman reseptikirjani vanhoista tutuista ohjeista. Viime aikoina päässäni on pyörinyt niin monta kokeilun arvoista ideaa ja ohjetta, että niistä oli pakko kirjoittaa lista. Aloitin sitten listan ensimmäisestä eli bageleista. Niitä tulee aina välillä ostettua, mutta itse en ole ennen niitä tehnyt. Niiden tekeminen ei ollut ollenkaan vaikea ja lopputulos oli herkullinen:) Väliin laitoin Parman kinkkua, maustamatonta tuorejuustoa, salaattia ja tomaattia. Tällä kertaa tein ihan normaaleja bageleita, mutta ensi kerralla ajattelin vähän maustaa niitä. Ohjeesta tuli 8 bagelia.

50 g voita
1 ps kuivahiivaa
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1/4 tl sokeria
7 dl jauhoja (itse laitoin 4dl kaura-ruis-vehnä sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja)

      Sekoita hiiva jauhoihin. Tee jauhojen keskelle
kolo, johon lisätään sokeri, suola, vesi ja sulatettu voi. Kohota taikinaa ensin 20 minuuttia. Pyörittele taikina palloiksi ja kohota vielä 20 min. Kuumenna isossa kattilassa paljon vettä kiehuvaksi. Paina bageleiden keskelle reikä sormella tai paistinlastan väärällä päällä. Keitä bageleita yksitellen tai kaksitellen kiehuvassa vedessä 40 sekuntia ja nosta reikäkauhalla vedestä leivinpaperille. Paista bageleita vielä 15 minuuttia 225 asteisessa uunissa.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Mudcake

Taas iski illalla hirveä leipomishimo, joten selasin reseptikirjaani ja keksin tehdä mudcakea. Pidän suklaasta aina leivonnaisissa, mutta parhaat suklaareseptini ovat tällaisten kosteiden suklaakakkujen ohjeita. Mudcake on täydellinen makeannälkään, koska se on helppo ja nopea tehdä ja siihen löytyy lähes aina ainekset kotoa.



4 dl sokeria
3 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
150 g voita
3 kananmunaa
2 rkl kaakaojauhetta

Sekoita  kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon sula voi ja lopuksi vielä kananmunat. Paista kakkuvuoassa 45 minuuttia 175'C, mutta muista koittaa kakun kypsyyttä välillä. Jos paistat suuressa kakkuvuoassa, kakkua ei tarvitse paistaa niin kauan, koska senhän kuuluu jäädä kosteaksi.